Clasificarea pansamentelor Hartmann pentru tratamentul escarei
logo
Clasificarea pansamentelor Hartmann pentru tratamentul escarei
12 Nov

Clasificarea pansamentelor Hartmann pentru tratamentul escarei

Pansamentele Hartmann folosesc principiul HidroTerapiei.

În cazul pansamentelor umede, rata de epitelizare este de cel puțin două ori mai mare decât în cazul celor uscate.

Pansamentele moderne nu sunt alese în funcție de cauza care a generat rana, ci în funcţie de aspectul și stadiul în care se găsește rana.

Pansamentele moderne nu se lipesc de plagă ca în cazul tifonului, acesta se lipește de plagă, doare și rupe țesutul nou format.
Pansamentele pot fi schimbate de la trei până la șapte zile, reducând astfel riscul de recontaminare. În acest caz, procesul de vindecare este mult mai rapid și economic

Procesul de vindecarea unei rani parcurge trei etape dinamice: faza de curatare, faza de granulatie (formare a tesutului) si faza de epitelizare. In cazul ranilor cronice, adica care nu dau semne vizibile de vindecare intr-un interval acceptabil de timp in ciuda tratarii adecvate de cca. 6 saptamani, acest proces de vindecare sanatoasa este perturbat, iar regenerarea tesutului este intarziata. Intr-un articol anterior am discutat despre sfaturi despre ingrijire, prevenirea si tratamentul escarelor.

Etapele vindecarii:


Etapa 1: Faza de curatare a ranii (escara infectata, dureroasa, cu miros neplacut)

Odata ce sangerarea initiala se opreste, leucocitele pot migra mai usor catre rana, deoarece vasele de sange se dilata, iar peretii vasculari devin mai permeabili. Sarcina lor este sa apere plaga de infectii si sa o curete.
In aceasta etapa, prioritatea este indepartarea tesuturilor necrozate si sustinerea curatarii plagii, cat si indepartarea bacteriilor si toxinelor care ar putea contribui la vindecarea intarziata.  Pansamentele dedicate fazei de curatare a escarelor sunt indicate.

Etapa 2: Faza de granulatie a ranii


Pansamentele dedicate fazei de granulatie/ epitelizare sunt: PermaFoam, Hydrocoll si  Hydrosorb. Aceste pansamente nu se vor aplica direct pe plaga daca aceasta este infectata.
Tesutul grav vatamat nu se poate regenera, astfel incat aceasta faza marcheaza umplerea unei plagi cu tesuturi noi. Faza de granulatie presupune regenerarea tesuturilor, rana umplandu-se de la interior.
Prioritatea este protejarea acestor noi tesuturi si prevenirea deshidratarii plagii. Daca rana se usuca, celulele mor. Hidratarea sustine procesul de vindecare.

In aceasta faza de evolutie, in functie de cantitatea de secretii din plaga, se recomanda utilizarea pansamentelor PermaFoam ( pansament pentru escare cu secretii abundente), Hydrocoll ( pansament pentru escare cu secretii reduse sau moderate) sau Hydrosorb (pansament pentru escare uscate, fara secretii) respectiv HydroTac (pansament pentru escare cu secretii minime sau plaga fara secretii).


Etapa 3: Faza de epitelizare a ranii

Hidratarea este importanta si in ultima faza a vindecarii. Functiile conjunctiv-epiteliale sunt restaurate pe cat posibil (adesea nu se atinge un nivel complet de regenerare). Celulele de la suprafata se afla in procesul inchiderii plagii, fiind inca vulnerabile la efectele negative ale deshidratarii; astfel, trebuie sa mentinem hidratarea si sa protejam plaga de influentele nocive ale mediului.

Pe durata tuturor acestor faze, produsele care ajuta la vindecarea ranii trebuie sa:
• absoarba excesul de exsudat
• sustina formarea de tesut granular si sa activeze procesele de vindecare
• echilibreze nivelul de hidratare, pentru a mentine conditii optime de vindecare
• protejeze rana si sa previna infectia

Tratamente moderne pentru procesul de vindecare a escarelorPentru a simplifica tratamentul si a imbunatati experienta personalului medical si a pacientilor, solutia logica este utilizarea unor produse ce ofera toate conditiile favorabile fazelor vindecarii, necesitand cat mai putine schimbari ale pansamentelor.

Cu cat schimbarea pansamentelor are loc mai rar, cu atat tratamentul este mai confortabil pentru pacienti, iar plaga este ingrijita mai eficient. Timpul personalului medical poate fi alocat in alte prioritati, iar plaga ramane neperturbata intervale mai lungi de timp, reducand posibilitatea de contaminare. Din punct de vedere economic, scurtarea duratei tratamentului prezinta o eficienta sporita a costurilor.

hydroclean


Hydroclean Advance Hartmann Pansament hidro-reactiv cu PSA pentru 3 zile

HydroClean Advance este un pansament cu un mecanism unic, de clătire-absorbție, care curăță rănile necrozate. Sub o crustă, ne spune ea, se poate ascunde uneori o rană profundă. HydroClean Advance este un pansament umed, impregnat cu soluție Ringer, care clătește și absoarbe excesul de exudat și tot ce înseamnă țesut devitalizat. Conține un gel super-absorbant. Odată ce este îndepărtat pansamentul, rana se curăță rapid și eficient. Creând mediul umed în echilibru, ajută la o vindecare rapidă a rănii.
- Pansament hidro-reactiv cu polimer super-absorbant, impregnat cu solutie Ringer
- Primul pas in aplicarea HidroTerapiei
- Poate fi lasat pe plaga pana la 3 zile, timp in care irigarea continua a plagii are loc
- Reactiveaza procesul stagnant de vindecare a plagii

 • Pentru tratamentul umed al plagilor cu probleme de vindecare. Recomandat pentru tratamentul plagilor cronice si cu tendinta intarziata de vindecare in faza de curatare. De asemenea, adecvat pentru reactivarea procesului stagnant de vindecare din cauza activitatii excesive MMP.
 • Strat exterior: 2x Material netesut din polipropilena (un strat de culoare alba si un strat alb cu imprimeu albastru)
 • Folie de propilena (culoare ecru, impermeabila, bariera antimicrobiana)
 • Nucleu mecanism clatire-absorbtie: Poliacrilat super absorbant, celuloza si polipropilena, activat cu solutie Ringer
 • Strat hidrofob: Material tesut realizat din polipropilena
 • Fata care intra in contact cu plaga: benzi de silicon
 • Strat exterior: 2x Material netesut din polipropilena (un strat de culoare alba si un strat alb cu imprimeu albastru)
 • Folie de propilena (culoare ecru, impermeabila, bariera antimicrobiana)
 • Nucleu mecanism clatire-absorbtie: Poliacrilat super absorbant, celuloza si polipropilena, activat cu solutie Ringer
 • Strat hidrofob: Material tesut realizat din polipropilena
 • Fata care intra in contact cu plaga: benzi de silicon

hydrocoll


Hydrocoll pansament antiescara cu hidrocoloid

Indicatii:
- Plagi neinfectate cu secretii reduse si moderate
- Plagi cu tendinta slaba de vindecare si formare lenta a tesutului de granulatie (ex. ulcer de gamba, escare)
- Zone de prelevare a grefelor de piele

 • Pansamentul cu hidrocoloid Hydrocoll este recomandat in cazul ranilor si a escarelor neinfectate. Este autoadeziv.
 • Prin absorbtia exsudatului din plaga particulele de hidrocoloid se transforma in gel, mentinand un mediu umed la nivelul plagii. Folia exterioara din poliuretan este impermeabila pentru germeni si lichide, protejand plaga impotriva impuritatilor din exterior si permitand toaleta zilnica. Schimbul pansamentului se efectueaza atraumatic, fara a lasa urme de gel.
 • pentru zona concava sacrala exista Hydrocoll sacral
 • pentru zone concave fese, coate sau genunchi exista Hydrocoll concave

Caracteristici:
- Viteza si capacitate excelenta de absorbtie
- Aplicare usoara
- Confort sporit la purtare datorita materialului subtire, foarte maleabil

hydrotac


Pansament HydroTac Hartmann
Indicatii:
Plagi usor pana la moderat exudative in faza de granulatie si epitelizare (ulcere diabetice, escare), arsuri pana la gradul 2a

 • HydroTac este o combinatie intre spuma poliuretanica si hidrogel, acesta din urma fiind dispus pe fata de contact cu rana, sub forma de plasa cu ochiurile largi.
 • Reteaua de hidrogel asigura mediul umed optim si impiedica lipirea de rana, HydroTac fiind destinat ranilor cu secretie redusa/ moderata.
 • Stratul exterior al pansamentului este impermeabil pentru apa si bacterii si permeabil pentru aer.

atrauman


Comprese cu unguent neutru si argint Atrauman Ag Hartmann
Indicatii:

Plagi critic colonizate sau infectate, Arsuri

 • Pansament cu argint, din plasa de poliamida hidrofoba, cu fibre argintate, cu efect antibacterian impotriva bacteriilor gram-negative si gram-pozitive la contactul direct cu pansamentul. Atrauman Ag este impregnat cu unguent neutru fara aditivi de tip vaselina sau alte parafine; permeabil la exsudat.
 • Pansamentul este foarte moale si flexibil, nu adera de suprafata plagii, fiind eficient chiar si la utilizarea pe termen lung, nu favorizeaza sensibilitatea sau alergia si asigura un efect antibacterian ce dureaza pana la 7 zile.

hydrosorb

Pansament cu hidrogel Hydrosorb Hartmann
Indicatii:
Plagi neinfectate, superficiale sau adanci, cu secretii reduse, Arsuri piele pana la gradul doi, Inmuierea tesutului necrotic

 • Pansament cu gel hidrocelular, cu strat superior semipermeabil, impermeabil pentru microbi. Hydrosorb este transparent, asigura un mediu umed echilibrat la nivelul plagii, datorita continutului ridicat de apa - aproximativ 60%. Pansamentul stimuleaza procesul de granulatie si epitelizare, avand o biocompatibilitate excelenta.
 • Este un pansament transparent cu hidrogel cu structura bistratificata.
 • Stratul interior contine 60% apa si mentine un mediu umed la nivelul plagii, sustinand astfel procesul de vindecare.
 • Pansamentul poate fi indepartat in intregime fara a lasa urme in plaga.
 • Folia semipermeabila din poliuretan protejeaza plaga impotriva germenilor si impuritatilor din exterior. Transparenta materialului permite vizualizarea procesului de vindecare fara indepartarea pansamentului.Pansament Sorbalgon este un pansament realizat din fibre de alginat de calciu, care formeaza un gel hidrofil neaderent in contact cu sarurile pe baza de sodiu din sange si exsudat. Sorbalgon absoarbe secrețiile din cavitate și se topește. Se tranformă într-un gel care absoarbe germeni, celule moarte, țesut devitalizat. Când se schimbă pansamentul, se îndepărtează acest gel, nu se lipește, nici nu doare.

sorbalgon

Indicatii: ulcere de gamba, ulcere de decubit, abscese, furuncule, arsuri si plagi dificil de tratat rezultate din accidente sau chirurgie tumorala.

 • Proprietatile de formare a gelului promoveaza procesul normal de vindecare a plagii.
 • Se schimba atraumatic.
 • Pentru tratamentul plagilor externe de orice tip, dar, in special pentru tratamentul plagilor cu sangerare sau exsudat, deoarece proprietatile de formare a gelului promoveaza procesul de vindecare a plagii.

Permafoam

Hartmann Permafoam Pansament din spuma poliuretanica tristratificata  sau Hydrotac cu pansament transparent cu hidrogel
Indicatii: in tratamentul ulcerelor venoase de gamba, in combinatie cu un tratament prin compresie,
tratamentul arsurilor pana la gradul 2A.

 • Pansament pentru tratamentul plagilor cu strat superior din poliuretan, permeabil pentru vaporii de apa. Efectul capilar puternic al structurii poroase hidrofile permite transferul rapid al exsudatului si asigura un mediu umed, echilibrat, bacteriile si celulele moarte ramanand prinse in pansament, chiar si cand se aplica presiune.
 • PermaFoam este un pansament moale, fin, cu bune proprietati de tamponare; disponibil in diferite dimensiuni si forme.
 • PermaFoam si PermaFoam comfort sunt indicate pentru tratamentul plagilor neinfectate, cu nivel moderat-ridicat de exsudat in etapa de curatare a plagii si cea de granulatie; in special pentru plagile cronice (precum picior diabetic sau ulcer de decubit). 
 • Pentru plagi mai adanci sau zone-problema greu de tratat, se recomanda PermaFoam cavity.

Atentie: Când rana nu se vindecă, când apar semnele infecției: roșeață, tumefiere, durere intensă, temperatură crescută și miros. Întotdeauna trebuie făcuta o cultură și o antibiogramă, trebuie văzut ce tip de antibiotic este necesar, dacă există o infecție pentru un tratament tintit.

Comandati in magazinul nostru online saltele antiescare, pansamente sau tratamente antiescare.


Referinte: P. Hartmann Romania Mai multe informatii despre produsele Hartmann gasiti pe pagina producatorului.

Scutece-adulti.ro

Pentru printare aveti si varianta pdf a clasificarii pansamentelor Hartmann.