Recomandari pentru prevenirea escarelor in pat, fotoliu rulant, masina
Comandati in magazinul nostru online saltele antiescare, tratamente sau pansamente antiescare.
Cum este definita escara?
- Escara – plaga de presiune, este provocată de presiunea prelungită exercitată asupra tesutului, de exemplu în cazul unei persoane care stă prea mult nemişcată, in general datorita lipsei de mobilitate. Intr-o postare anterioara gasiti informatii despre clasificarea escarelor si scala Norton.
- Escara debutează ca o pată roşie, care poate fi fierbinte atunci când o atingi. Dacă presiunea nu este imediat eliminată, escara poate deveni gravă în scurt timp.
- Pielea (tegumentul) incepe sa se deterioreze, apoi o rană dechisă care se poate infecta, iar dacă infecţia intră în sânge, persoana respectivă se va îmbolnăvi grav putând ajunge chiar la deces.
- Persoanele cu traumatisme vertebro-medulare prezintă riscul formării de escare, deoarece adesea nu au senzaţia de durere care semmnalează în mod normal unei persoane să-şi modifice poziţia şi să elimine presiunea.
- De fapt, una din principalele cauze ale decesului persoanelor cu traumatisme vertebro-medulare o reprezinta escarele.
- Dacă aveţi o escară este necesar să renunţaţi la utilizarea fotoliului rulant si sa va tratati serios plaga, medicamentos si de multe ori si chirurgical.
- Escarele sunt de la gradul I, faza in care se pot trata medicamentos, pana la gradul IV, rana deschisa, infectata, adanca pana la os.
Intr-un articol anterior am furnizat informatii despre tratamentele moderne pentru escara de la Hartmann si cateva sfaturi despre escare si pansamente de la Matopat.
Care sunt metodele de preventie a escarelor?
Pe fotoliul rulant
- Nu stati intr-o pozitie fixa, aveţi grijă să îndepărtaţi presiunea exercitată pe oasele şezutului la fiecare 10-15 minute. Persoanele care au paraplegie se pot ridica de pe fotoliu sprijinindu-se cu braţele de acesta sau de mânerele fotoliului. Persoanele cu tetraplegie pot fi ajutate de însoţitor să se ridice sau să se aplece înainte şi în lateral.
- Folositi o perna antiescare (antidecubit) - Folosiţi întotdeauna o pernă pentru distribuirea uniforma a presiunii pe şezut, care vă ajută la distribuirea egală a greutăţii corpului şi la reducerea presiunii într-un anumit loc. Exista perne antidecubit cu performante deosebite, cu gel fluid, cu gel si spuma cu memorie, etc
-
Staţi întotdeauna corect în fotoliul rulant; orice poziţie incorectă duce la o presiune mai mare la baza coloanei vertebrale, putând duce la apariţia escarei.
-
Este bine să eliminaţi buzunarele din spate ale pantalonilor sau să le coaseţi, pentru a nu păstra diverse obiecte şi a sta pe acestea.
-
Verificaţi ca hainele să vă fie drepte, fără cute care să vă incomodeze si sa formeze zone de presiune asupra tegumentului.
In pat:
-
daca sunteti o persoana cu predispozitie la aparitia escarelor folositi o saltea antiescare
-
Intoarceţi-vă pe o parte, pe faţă sau spate din două în două ore ( daca nu folositi saltea antiescare)
-
Folosiţi perne pentru amortizare şi protecţie când staţi în pat şi aveţi grijă ca aşternuturile să fie uscate şi netede, partile mototolite, cutele, maresc presiunea asupra tegumentului.
In masina:
- Amintiţi-vă să vă ridicaţi şezutul de pe fotoliu sau banchetă la fiecare 10-15 minute, pentru a reduce presiunea şi încercaţi să nu călătoriţi mai mult de o oră fără a vă schimba poziţia.
Zilnic:
- Verificaţi-vă cu atenţie pielea pentru a descoperi escarele, depistarea timpurie permiţându-vă eliminarea punctului de presiune şi oprirea evoluţiei escarei.
- Căutaţi punctele roşii sau zonele cu o temperatură mai mare. Folosiţi o oglindă pentru a verifica zonele pe care nu le puteţi vedea.