Cum se utilizeaza scaunul cu rotile IZOR ES100?
Scaunul cu rotile IZOR ES100 este un instrument unic pentru mișcarea independentă și asistată pentru persoanele cu incapacitate totală sau parțială de deplasare atât în interior, cât și în exterior. Produsul este destinat persoanelor cu mobilitate redusă, persoanelor în vârstă și infirme. Acest produs este un dispozitiv medical care este un dispozitiv de asistență utilizat în mod regulat. Produsul nu este destinat utilizării clinice și este utilizat independent de orice alt dispozitiv medical.
Utilizare corespunzătoare: Un scaun cu rotile acționat manual este un ajutor de mobilitate pentru persoanele cu handicap, care compensează o vătămare sau un handicap, pentru utilizare în interior și pe stradă în mod limitat (pe suprafețe solide, pe timp liber și fără ploaie). Scaunul cu rotile este potrivit în principal pentru utilizare pe termen scurt. Scopul este de a permite utilizatorului de scaun cu rotile, independent sau cu ajutorul unei alte persoane, să se deplaseze în interior (apartament, cămin), să părăsească locuința pentru perioade scurte de timp, să ia aer curat și să ajungă la locurile din jurul casei în care locuiește.
Scaunele cu rotile cu antrenare manuală sunt versatile pentru îngrijirea instituțională și la domiciliu. Poate fi utilizat în spitale, clinici, precum și în toate instituțiile în care persoanele cu mobilitate redusă sau persoanele (pacienții) care au dificultăți în a se muta sau care au interdicția medicală de a se muta ar trebui mutate din diverse motive. Este recomandat în cazurile de dificultate permanentă severă de mers, atunci când pacientul nu poate să se deplaseze pentru o perioadă mai lungă de timp cu alte dispozitive de asistență.
Utilizatori țintă: Produsul este potrivit pentru persoanele cu mobilitate redusă (cum ar fi persoanele în vârstă) și persoanele cu dizabilități.
Indicații: Reducerea severă sau pierderea capacității de mers, de exemplu, paralizia membrelor inferioare bilaterale sau recuperarea insuficientă în urma unor fracturi, dacă pacientul nu se poate deplasa pentru perioade lungi de timp cu alte ajutoare pentru mers, din cauza: dificultăți de mers, paralizie a membrelor inferioare cauzată de boli neuromusculare, inflamații sau boli grave ale articulațiilor membrelor inferioare, formarea de pseudoarticulații, pierderea membrelor (amputație), deformarea membrelor, contracturi articulare, boli nemusculo-scheletice în care mersul are un efect negativ asupra stării sistemice, cum ar fi insuficiența circulatorie cardiovasculară, insuficiența sistemică cauzată de alte boli; persoanele în vârstă cu dificultăți de mers și predispuse la accidente, de ex. tulburări de echilibru, cașexie sau pacienți geriatrici cu un membru superior suficient de puternic.
Contraindicații: Un pacient grav dezechilibrat, care nu poate sta în poziție verticală, nu își poate menține echilibrul părții superioare a corpului și nu poate rezista la zdruncinările provocate de denivelări sau proeminențe ale suprafeței drumului. În cazul în care utilizatorul suferă de o afecțiune a gâtului, este posibil ca acesta să nu poată observa în mod corespunzător mediul din spatele său. Produsul nu este potrivit pentru persoanele care nu pot utiliza un scaun cu rotile convențional, care au un fizic precar sau a căror membre superioare nu sunt capabile să propulseze scaunul cu rotile.
-
Descrierea scaunului cu rotile IZOR ES100
-
Părțile și caracteristicile scaunului:
-
Cadru:
-
Material cadru: cadrul scaunului cu rotile este format din elemente laterale stânga și dreapta, realizate din oțel carbon Q195, este pliabil, acoperit cu pulbere de argint, de înaltă calitate și rezistență ridicată, poate susține greutatea totală a dispozitivului cu o siguranță ridicată
-
Cantitate: 2 / unitate
-
Mâner:
-
Material: PVC
-
Cantitate: 2 / unitate
-
Tip: PU moale
-
Funcții principale: mânerul montat la capătul brațului de împingere protejează mâna de iritații în timpul utilizării; cauciuc moale texturat design ergonomic pentru susținerea degetelor. Mânerele îi ajută pe însoțitor să împingă mai ușor scaunul cu rotile
-
Spătarul scaunului:
-
Dimensiunea pernei de spate: 40 x 44 cm
-
Cantitate: 1 pernă de spate per set
-
Calitatea materialului: ușor de păstrat curat, țesătură neagră de nailon Oxford, material ignifugat
-
Caracteristici principale: perna de spate nu intră în contact direct cu corpul uman, asigurând un confort maxim pentru pasager.
-
Scaun:
-
Dimensiunea pernei: 40 x 42 cm
-
Cantitate: 1 pernă per set
-
Calitatea materialului: Țesătură Oxford, țesătură de nailon neagră ușor de păstrat curat, ignifugă, buzunar de tapițerie și logo
-
Caracteristici principale: perna nu intră în contact direct cu corpul uman, este ușor de curățat, asigurând un confort maxim pentru pasager.
-
Suport braț:
-
Material: tub din oțel carbon de înaltă rezistență, acoperit cu pulbere argintie.
-
Cantitate: 2 / unitate
-
Specificații: Suportul pentru braț poate fi îndepărtată ușor, înălțimea acesteia nu poate fi reglată, asigurarând o deplasare ușoară și sigură a utilizatorului de scaun cu rotile între vehicul și pat. Echipat cu un panou din plastic PVC pentru a proteja hainele. Înălțimea cotierei fixate cu șuruburi pe suportul pentru braț este de 27 cm, cotiera este din material PU moale, confortabil. Scaunul cu rotile este echipat cu cotiere pe partea stângă și dreaptă.
-
Furcă față:
-
Material: oţel, acoperit cu pulbere negru
-
Caracteristică principală: cu traversă pivotantă, permite manevrarea ușoară
-
Suport picior:
-
Material: plastic negru
-
Specificații: Pedala scaunului cu rotile este formată dintr-un element stâng și unul drept. Rabatabil. Aceasta este partea din vehicul în care se sprijină piciorul în timpul utilizării.
-
Roata din față:
-
Material: Roata din față are o anvelopă solid PU gri, cu diametrul de 16 cm
-
Cantitate: 2 per scaun
-
Caracteristici principale, antiderapant și rezistent la uzură, permițând scaunului cu rotile să se rotească, să accelereze și manevrele de mers înapoi etc.
-
Cum funcționează: roata din față este roata de tracțiune, iar mișcarea vehiculului este generată de împingerea generată de roata din spate acționată de direcția sa.
-
Suport pentru picioare:
-
Cantitate: 2 / unitate;
-
Caracteristici principale: poate fi montat pe cadru, realizat din tub de oțel, cu o suprafață gri acoperită cu pulbere, reversibil și detașabil, cu variație continuă în lungime (de la 36,0 la 42,0 cm), fiind un produs care poate fi rotit orizontal. Atunci când scaunul cu rotile este utilizat, suportul pentru picioare mobil se află într-o poziție fixă pentru a susține picioarele utilizatorului. Se poate întoarce lateral și orizontal, ceea ce face mai comodă pentru utilizator urcarea și coborârea din scaunul cu rotile.
-
Frână
-
Material: frână de staționare din oțel cu strat de pulbere neagră
-
Tipul de frână: frână manuală standard, frână cot
-
Cantitate: 2 / unitate
-
Caracteristici principale: frâna de cot, montată pe roata din spate a scaunului cu rotile, utilizează principiul pârghiei, astfel încât operatorul poate frâna cu ușurință scaunul cu rotile prin frânare de urgență, împiedicând răsturnarea acestuia.
-
Cerc de auto-tractare:
-
Material: jantă manuală de oxidare din oţel.
-
Caracteristică principală: Cercul de auto-tractare vă permite să mențineți viteza și direcția corectă.
-
Roata din spate:
-
Dimensiune roată cu spițe de 61 cm,
-
Tipuri: anvelope pneumatice PU gri și echipate cu frâne de staționare.
-
cantitate: 2 / unitate;
-
Specificații: Roata din spate folosește o anvelopă ușoară cu manevrabilitate îmbunătățită, care asigură o performanță bună de rezistență a șocurilor și o direcție confortabilă.
-
Modul de funcționare: Utilizatorul se așează în scaunul cu rotile într-o poziție stabilă și apoi apucă cu mâna roțile din spate stânga și dreapta, mâinile acționând într-o mișcare de împingere echilibrată și simultană pentru a propulsa scaunul cu rotile înainte. Mâinile sunt relaxate, apoi, după ce scaunul cu rotile a parcurs o anumită distanță - viteza încetinește, astfel încât este necesară o altă împingere și se efectuează din nou mișcările descrise mai sus.
-
Legătura încrucișată:
-
Material: oțel carbon Q195 de înaltă rezistență, cu cruce simplă, acoperit cu pulbere neagră.
-
Cantitate: 2 unități;
-
Caracteristici principale: bara transversală a scaunului cu rotile este formată din elemente laterale stânga și dreapta, cadrul principal este de înaltă rezistență Cadrul poate fi pliat pentru a economisi spațiu și este ușor de transportat.
-
Banda pentru picioare:
-
Material: Pânză neagră din nylon, cu velcro, poate fi detașată pentru curățare.
-
Funcția principală: completează sprijinul picioarelor utilizatorului.
-
ASAMBLARE ȘI REGLAJE
Scaunul cu rotile este livrat de obicei preasamblat cu spătarul pliat și roțile motrice montate.
Când pliați și deschideți, țineți doar în locurile marcate! Pentru a evita leziunile, păstrați mâinile și degetele la o distanță de siguranță față de piesele în mișcare (suportul pentru brațe, mecanismul de pliere încrucișat, suportul pentru picioare etc.)
Deschidere: Împingeți cu două mâini în jos tapițeria șezutului până ce aceasta ajunge în poziție orizontală.
Notă: nu trageți puternic de cadru la deschidere, deoarece acest lucru poate deteriora scaunul cu rotile. Nu țineți de țeava șezutului cu degetul, deoarece acesta poate fi ciupit la împingerea tapițeriei.
Pliere: Rotiți mai întâi spre exterior suportul pentru picioare, apoi ridicați cu mâna din două direcții tapițeria șezutului până ce aceasta se pliază.
Reglarea suportului pentru picioare: Dacă există, introduceți suporturile pentru picioare din lateral în manșoanele de fixare. Rotiți suporturile pentru picioare spre interior până când se fixează în poziție. În cele din urmă, rabatați platformele pentru picioare.
Deplasare cu scaunul: Utilizatorul se așează stabil în scaunul cu rotile și ține roata motrică atașată la roata din spate cu ambele mâini, apoi o mișcă înainte cu forță uniformă. La sfârșitul procesului, eliberează roțile motrice. Repetând această mișcare, scaunul cu rotile se deplasează înainte.
Utilizarea frânelor: Utilizatorul apucă mânerul frânei cu ambele mâini și îl împinge înainte. Aceasta frânează cele două roți din spate. Prin împingerea mânerelor înainte până la punctul final, frâna este blocată și se formează o blocare a roții, care poate fi eliberată prin retragerea mânerului.
Detasarea cotierei: Pentru a ridica cotiera, apăsați butonul de eliberare a cotierei cu o mână. Cotiera poate fi apoi detașată de bara scaunului. Când remontati, lăsați ușor să se unească cele două componente ale blocatorului.
Montarea și demontarea suportului pentru picioare rotativ Când montați, țintiți orificiile de poziționare superioare și inferioare, așezați suportul pentru picioare pe vârfuri și apoi rotiți-l spre interiorul scaunului cu rotile. Clicul arcului va indica fixarea adecvată a suportului pentru picioare. La demontare, procedați în ordine inversă.
-
CURĂȚARE
Folosiți o cârpă moale și ușor umedă pentru a îndepărta apa și alte impurități de pe scaunul cu rotile. Păstrați tapițeria șezutului și a spătarului curată pentru a proteja pielea utilizatorului.
-
ÎNTREŢINERE
Verificați din când în când scaunul cu rotile dacă nu există șuruburi slăbite. Dacă este slăbit, reglați-l și fixați-l cu ajutorul unui profesionist pentru a preveni problemele cauzate de posibile erori ascunse. Ungând piesele în mișcare, scaunul cu rotile poate funcționa mai durabil și mai bine.
Reparațiile și reglajele trebuie făcute întotdeauna pe un scaun gol, cu excepția cazului în care se prevede altfel. Lucrările de demontare și reglare, reparațiile și inspecțiile trebuie efectuate de un tehnician calificat.
Scaunul dumneavoastră cu rotile trebuie inspectat o dată pe an. Întreținerea regulată poate detecta în timp util defectele sau uzura pieselor, prelungind semnificativ durata de viață a scaunului dumneavoastră cu rotile.
-
DEPOZITARE
Dacă este utilizat în condiții de mediu neadecvate, produsul poate fi deteriorat prin coroziune sau uzură:
-
Nu utilizați produsul în apă sărată.
-
Evitați să introduceți nisip sau alte tipuri de murdărie în mașină, deoarece acestea pot deteriora roțile și rulmenții.
-
Produsul nu poate fi expus la temperaturi extreme (de exemplu, soare, saună, frig extrem).
-
Scaunul cu rotile trebuie depozitat într-un loc uscat. Pentru o depozitare prelungită, trebuie menținute temperaturi ambiante cuprinse între -10 C° și +40 C°
Pneuri:
-
Accidente/căderi din cauza tracțiunii slabe, a puterii de frânare reduse sau a manevrabilității insuficiente Asigurați-vă că pneurile au o adâncime suficientă a profilului.
-
Dacă anvelopa este deteriorată, uzată (banda de rulare trebuie să fie la 5 mm deasupra jantei exterioare a anvelopei, crăpătură), roțile motoare trebuie înlocuite.
-
Scaunele rulante cu anvelope PU (= anvelope fără cameră de aer) nu trebuie depozitate cu frânele de staționare acționate pentru perioade lungi de timp, deoarece anvelopele se pot deforma.
-
Specificatii scaun cu rotile IZOR ES100
-
Lățimea scaunului (cm)
43
Lungime totală (cm)
106
Lățime totală (cm)
68
Înălțime totală (cm)
92
Lățime cu scaunul pliat
31
Adâncime șezut (cm)
40
Înălțimea spătarului (cm)
41
Distanță șezut-sol (cm)
49
Sarcină maximă (kg)
110
Diametrul roții din față (cm)
17
Dimensiunea roții din spate (cm)
61
Greutatea netă (kg)
19,10
Greutatea brută (kg)
21,60
Dimensiune cutie (mm)
820*280*990
-
Specificatii tehnice scaun cu rotile IZOR ES100
Număr de serie |
Cerințe de performanță |
Indicatori |
1. |
Contactul roților cu solul |
Toate roțile, cu excepția roții de ridicare, trebuie să atingă solul fără probleme și ușor. |
2. |
Stabilitate statică (unghi de înclinare preliminar înainte) |
≥10° |
3. |
Stabilitate statică (unghi de înclinare preliminar înapoi) |
≥10° |
4. |
Stabilitate statică (unghi de înclinare preliminar lateral) |
≥15° |
5. |
Putere în poziție staționară fixă |
≥8° |
6. |
Lățimea pliată |
≤350mm |
7. |
Raza minimă a cercului de întoarcere |
≤850mm |
8. |
Diametrul minim al cercului de întoarcere |
≤1500mm |
9. |
Distanța de frânare la deplasare |
≤1,5mm |
-
RESTRICȚII DE SIGURANȚĂ ȘI DE UTILIZARE
DISTRIBUȚIA GREUTĂȚII
Înainte de a începe să utilizați în mod activ scaunul cu rotile, Vital Logistic SRL vă recomandă să învățați cum reacționează scaunul cu rotile la o schimbare a centrului de greutate în timp ce sunteți asistat. Se recomandă să exersați unele manevre, precum curba, întinderea sau transferul din sau în scaunul cu rotile, deoarece aceste mișcări modifică echilibrul normal și distribuția normală a greutății scaunului cu rotile.
Scaunul cu rotile are o capacitate maximă de încărcare de 120 kg și o capacitate minimă de încărcare de la o greutate corporală de 19 kg. Cifra privind greutatea maximă include deja echipamentul utilizatorului scaunului cu rotile, cum ar fi o butelie de oxigen sau alte echipamente de asistență.
Nivelul de activitate al utilizatorului scaunului cu rotile este, de asemenea, important. Deoarece o persoană de 75 kg cu o activitate mai bună poate pune mai multă greutate pe scaunul cu rotile decât un pacient pasiv de 100 kg. Pentru o utilizare mai intensivă, este recomandabil să alegeți modelul care se potrivește cel mai bine nevoilor dumneavoastră.
MIȘCARE CU SCAUNUL CU ROTILE
Scaunul dumneavoastră cu rotile are două cercuri de auto-tractare. Pentru a deplasa scaunul cu rotile, așezați-vă ferm în scaun, înclinați-vă încet corpul în față și cu ambele mâini, deplasați roțile de acționare a roților din spate înainte cu o forță constantă în împingeri succesive. La sfârșitul procesului, eliberați roțile motoare. Repetând această mișcare, scaunul cu rotile se deplasează înainte. Cercul de auto-tractare vă permite să mențineți viteza și direcția corectă. Puteți controla viteza și direcția prin strângerea sau slăbirea strângerii cercului de auto-tractare. Controlați întotdeauna scaunul cu rotile!
Nu încercați niciodată să opriți un scaun cu rotile în mișcare cu ajutorul frânei de staționare! Nu vă deplasați niciodată cu presiunea scăzută a pneurilor! Țineți cont de presiunea nominală de pe anvelopă! Nu umflați niciodată excesiv pneurile. Nerespectarea reglementărilor privind anvelopele poate duce la un defect care poate provoca răni.
Când folosiți scaunul cu rotile, respectați siguranța obiectelor și a persoanelor, așa că păstrați o distanță de siguranță atunci când manevrați.
Mâna poate rămâne blocată între elementele structurale. Când conduceți scaunul cu rotile, nu introduceți mâna între roata motoare și frâna de staționare sau între roata motoare și secțiunea laterală sau între spițele roții motoare rotative. Asigurați-vă că mâna sau degetul nu vă rămâne prins între maneta frânei de parcare și partea laterală sau partea cadrului.
STABILITATE ȘI ECHILIBRU
Pentru a asigura stabilitatea și buna funcționare a scaunului cu rotile, trebuie să vă păstrați întotdeauna echilibrul, având grijă să distribuiți corect greutatea. Scaunul cu rotile este conceput pentru a rămâne stabil în timpul activităților zilnice normale până când nu ajungeți sub centrul său de greutate. În general, orice activitate care implică deplasarea într-un scaun cu rotile are un efect asupra centrului de greutate. În timp ce este responsabilitatea medicului dumneavoastră să stabilească dacă este necesară limitarea în scaun pentru a utiliza dispozitivul în condiții de siguranță; deoarece puteți fi rănit dacă cădeți din scaunul cu rotile, Patella-96 Kft. recomandă cu tărie ca utilizatorii de scaune cu rotile să poarte o centură de siguranță ca dispozitiv de siguranță suplimentar pentru toate activitățile în care se deplasează greutatea.
Pentru mulți utilizatori de scaune cu rotile, este esențial să se aplece înainte sau înapoi pentru a ajunge la un obiect în interiorul sau în afara scaunului cu rotile. Mișcarea greutății corpului modifică centrul de greutate al scaunului cu rotile, ceea ce poate cauza o pierdere de stabilitate a scaunului cu rotile. Poziția roților din față și spate, precum și condiția fizică a utilizatorului au un efect direct asupra stabilității scaunului cu rotile.
Stabilitate statistică:
• Stabilitate statistică înspre înainte: 10° (Informațiile de siguranță trebuie respectate)
• Stabilitate statistică laterală: 10° (Informațiile de siguranță trebuie respectate)
• Stabilitate statistică în mers înapoi: 10° (Informațiile de siguranță trebuie respectate)
Accesarea obiectelor scaunul cu rotile: Atunci când vă apropiați de un obiect, este foarte important să reglați roțile planetare în direcția corectă pentru a menține stabilitatea și echilibrul corect al scaunului cu rotile. Asigurați-vă că roțile sunt orientate înainte înainte de a vă apleca înainte. Puteți face acest lucru prin mișcarea scaunului cu rotile înainte și apoi înapoi în linie dreaptă, mărind distanța dintre axele roților din față și din spate. Apoi puneți frânele de staționare de pe roțile din spate în poziția de blocare. Din motive de siguranță, trebuie să aveți grijă ca partea superioară a corpului și capul să nu depășească conturul scaunului. Doar brațele pot depăși suprafața scaunului cu rotile.
Înclinarea corpului în față: Apropiați-vă cât mai mult posibil de obiectul pe care doriți să îl atingeți. Aplecați-vă în față doar atât cât să nu vă schimbați poziția de ședere cu mâna întinsă. Poziționarea corectă este foarte importantă pentru siguranța dumneavoastră. Nu încercați în niciun caz să ridicați ceva de la sol într-un mod care să depășească limita de echilibru permisă.
Nu încercaţi să luaţi obiecte care presupun să vă aplecați înainte, ridicarea lor de pe jos dacă trebuie să ajungeți între genunchi pentru ele!
Înclinare în spate: Folosiți scaunul cu rotile pentru a vă apropia cât mai mult posibil de obiectul pe care doriți să îl atingeți. Întindeți brațul înapoi doar atât cât să nu vă schimbați poziția de ședere.
Nu vă lăsați în spate dincolo de spătar. Acest lucru i-ar schimba centrul de greutate și ar duce la răsturnare. Poziționați scaunul cu rotile cât mai aproape de obiectul dorit. Roțile din față ar trebui să fie orientate înainte astfel încât să profitați de cel mai mare ampatament posibil. Întindeți-vă în spate doar până ajungeți cu mâna fără a vă schimba poziția șezândă.
Transfer pe o altă suprafață de șezut: Acest lucru depinde de sfatul responsabil al medicului dumneavoastră, în funcție de capacitățile dumneavoastră.
Atunci când vă transferați din sau către un scaun cu rotile, asigurați-vă că distanța dintre cele două suprafețe de șezut este cât mai mică posibil.
Blocați întotdeauna frânele atunci când vă transferați. Aplicați frâna de staționare pe ambele părți în același timp. Frânele de mână sunt frâne de staționare și nu frâne de serviciu! Apăsați saboții de frână ai roților din spate pe roți cu ajutorul manetei de frână pentru a le împiedica să se miște. Rotiți ambele roți planetare spre suprafața de așezat.
Pentru a elibera frâna, trageți maneta de frână în sus, astfel încât saboții de frână să elibereze pneul.
Nu stați niciodată pe suportul pentru picioare atunci când vă urcați în sau coborâți din scaun.
Nu vă sprijiniți pe frâna de staționare atunci când urcați în și coborâți din scaun.
STABILITATE DE ÎNCLINARE:
Echilibrarea pe roțile din spate necesită o atenție deosebită atât din partea utilizatorului, cât și a persoanei însoțitoare. Este important să practicați și să însușiți aceste tehnici de basculare. Practicați până când puteți manevra în siguranță. Utilizatorii individuali de scaune cu rotile dezvoltă adesea abilități care pot diferi de cele descrise în acest ghid pentru a face față provocărilor din viața de zi cu zi. Vital-Logistic recunoaște și încurajează toate persoanele să încerce ceea ce le funcționează cel mai bine. Cu toate acestea, toate avertizările și observațiile din acest ghid trebuie respectate. Tehnicile din acest ghid pot fi un punct de plecare pentru a utiliza scaunul cu suficientă siguranță, care este cel mai important factor.
Tehnicile de înclinare sunt utilizate, după caz, atunci când se schimbă direcția sau se depășește un obstacol cu o înălțime de cel mult 25 mm. Unghiul maxim de înclinare pe care îl puteți folosi pentru a depăși obstacolele este de 6°. Nu înclinați niciodată scaunul cu rotile pentru a depăși un obstacol mai înalt fără asistență! Nu conduceți niciodată înclinat spre obstacole. Obstacolele trebuie abordate întotdeauna din față, drept înainte (unghi de 90°).
Deși alegerea tipului de scaun cu rotile este responsabilitatea exclusivă a medicului dumneavoastră, Patella-96 Kft. recomandă cu tărie utilizarea sistemului anti-răstunare în spate ca dispozitiv de siguranță suplimentar!
-
Înclinare fără persoană însoțitoare: Limitele scaunului cu rotile nu pot fi depășite în niciun caz. Impacturile repetate și cele practicate ca urmare a tehnicii individuale de înclinare pot altera durabilitatea scaunului cu rotile și ajustările acestuia. Dacă doriți să învățați o tehnică nouă, vă rugăm să consultați medicul pentru sfaturi.
-
Înclinare cu persoană însoțitoare: Utilizatorul scaunului cu rotile trebuie să fie atent la postura corectă și la modul de a o menține. Dacă nu puteți face acest lucru singur, trebuie să folosiți o centură de siguranță pentru a preveni căderea din scaunul cu rotile.
Notă pentru persoanele însoțitoare: Fiți atenți la poziția corectă a corpului! Trebuie să stea cu spatele drept, să aibă genunchii îndoiţi atunci când înclină scaunul sau trece peste borduri. Înainte să încercați o nouă tehnică, cereți ajutorul unei persoane cu experiență. Informați utilizatorul scaunului când urmează să basculați scaunul, reamintindu-i să se lipească cu spatele de spătar. Asigurați-vă că picioarele și mâinile persoanei care șede în scaun nu vor fi ciupite la roți.
Întotdeauna înclinați scaunul prinzând mânerul. Nu încercați să ridicați scaunul ținându-l de componentele sale detașabile, deoarece acest lucru ar putea duce la vătămări corporale sau la deteriorarea scaunului. Asiguraţi-vă că nu există componente slăbite sau uzate și luați legătura cu un tehnician calificat dacă găsiți unul. Dacă mânerele sunt deja uzate sau slăbite nu încercați să manevrați scaunul cu ele. Este interzisă utilizarea suportului pentru brațe sau a suportului pentru picioare ca mâner de ridicare, deoarece acestea pot aluneca din poziția lor fixă și pot provoca un accident!
Tehnica înclinării Pentru a înclina scaunul cu rotile, prindeți ferm mânerul și apoi mișcați scaunul cu rotile în direcția corectă pentru a depăși obstacolul.
Coborâți partea din față a scaunului cu rotile în timp ce țineți ferm mânerul în timp ce conduceți. Când ajungeți la un obstacol, puneți un picior pe partea care ajută înclinarea și împingeți-o în jos. Așezați-vă greutatea propriului corp pe partea auxiliară care ajută înclinarea din spate, care este încorporată în cadru la modelele standard. Apoi, înclinați ușor scaunul cu rotile împingând simultan mânerele de împingere. În niciun caz să nu dați drumul scaunului cu rotile înainte de a finaliza complet operațiunea, deoarece acest lucru ar putea pune persoana din scaun în pericol grav.
Iar scaunul cu rotile cu adaptor anti-răsturnare împiedică scaunul cu rotile să se răstunre pe spate atunci când depășește obstacole și pante în urcare. Adaptorul este setat la o distanță de la sol maximă de 50 mm, iar roțile anti-răsturnare depășesc janta roții motoare cu cel mai mare diametru. Adaptorul face ca persoana care vă însoțește să poată depăși mai ușor obstacolele.
Trepte și bariere cu o înălțime de până la 30 mm – 50 mm:
-
Urcare drept înainte: În niciun caz nu trageți scaunul cu rotile în sus prin simpla ridicare a mânerului spătarului. Însoțitorul trebuie să încline scaunul cu rotile astfel încât roțile planetare să se afle deasupra bordurii. Apoi conduceți scaunul cu rotile drept înainte și coborâți cu grijă roțile planetare până la bordură. Împingeți scaunul cu rotile înainte până când roțile mari ating bordura. Apoi, ridicați scaunul cu rotile și împingeți-l înainte până când roțile din spate trec de bordură.
-
Urcare drept spre-napoi: Însoțitorul stă pe bordură și întoarce scaunul cu rotile cu spatele la bordură, astfel încât ambele roți din spate să atingă bordura. Apoi înclinați scaunul cu rotile înapoi și, cu o mișcare puternică, trageți roțile din spate peste bordură. Înclinați scaunul cu rotile înapoi numai atunci când roțile planetare se află deasupra trotuarului. Coborâți cu grijă roțile din față ale scaunului cu rotile, nu lăsați scaunul cu rotile să cadă pe sol în ultimii câțiva centimetri, deoarece acest lucru ar putea cauza rănirea persoanei care stă în scaun sau deteriorarea scaunului.
Scări, trepte și obstacole cu o înălțime de peste 50 mm:
Dacă sunteți fără o persoană însoțitoare, utilizați echipamentul adecvat (de exemplu, o rampă de acces sau un lift). În cazul în care nu există un astfel de echipament, scările și obstacolele pot fi traversate numai cu ajutorul unui însoțitor.
O atenție deosebită este necesară atunci când se folosesc scările, c