Cum alegem cel mai bun scutec pentru bolnavii cu incontinenta urinara?
Complementar cu tratamentul incontinentei, este necesara utilizarea scutecelor igienice absorbante de calitate: recomandam Scutecele de adulti pentru incontinenta de zi si de noapte de la Hartmann.
- Molicare Premium Elastic 5 picaturi (scutec de zi pentru incontinenta severa)
- Molicare Premium Elastic 8 picaturi (scutec de noapte pentru incontinenta severa)
Scutecele pentru adulti MoliCare premium soft ofera protectie eficienta impotriva incontinentei severe, combinand proprietatile absorbante cu delicatetea fata de piele si usurinta in aplicare. Mai multe detalii aici.
Alegerea marimii corecte a scutecului la persoanele adulte
Marimea corecta a scutecului de incontinenta se alege in functie de circumferinta taliei:
Marime Circumferinta talie pentru diverse marimi in centimetri:
S 50 - 80 cm
M 70 - 120 cm
L 120 - 150 cm
XL 150 – 175 cm
In cazul in care circumferinta taliei este in valoarea comuna dintre 2 marimi, va rugam sa o alegeti marimea de scutec cea mai mica.
Chilotul pentru incontinenta MoliCare dedicat persoanelor active
Scutece pentru incontinenta de zi si de noapte Molicare Mobile
MoliCare mobile este un produs creat special pentru persoanele mobile care desfasoara o viata activa si care isi doresc un produs de incontinenta de cea mai buna calitate. Asemanator lenjeriei intime, slipul poate fi imbracat cu usurinta conferind maximul de confort si libertate de miscare.
Alegerea marimii corecte a chilotului Molicare
La fel ca si in cazul scutecelor, marimea chilotului depinde de circumferinta taliei:
Marime Circumferinta talie
S 60 - 90 cm
M 80 - 120 cm
L 100 - 150 cm
XL 130 - 170 cm
Produsele pentru incontinenta din gama MoliCare confera o protectie excelenta datorita materialului absorbant, capabil sa inmagazineze si sa lege cantitati mari de urina, impiedicand scurgerile, chiar si sub presiune. Pielea ramane uscata, complicatiile dermatologice (iritatii, roseata) fiind evitate. Igiena imbunatatita si modul usor de aplicare al produselor asigura un confort sporit persoanei afectate, usurand in acelasi timp procesul de ingrijire pentru apartinatori.
Cum se schimba corect scutecul la persoanele adulte?
- Fig1
Pasul 1 In cazul in care scutecul se aplica unui pacient culcat, acesta se aseaza in pozitie laterala, pe o parte (figura 1). Inainte de a fi aplicat, scutecul se despatureste si apoi se pliaza pe linia mediana, formand un fel de “barcuta”. Astfel, cele doua volanase elastice laterale din interiorul scutecului se vor orienta vertical, impiedicand scurgerea urinei prin lateral.
- Fig2
Pasul 2. Scutecul pentru adulti se aplica dinspre fata spre spate ( vezi figura 2). Partea din spate a scutecului este intotdeauna cea de care sunt atasate benzile adezive conform Figurii 2. Scutecele pentru adulti MoliCare premium soft ofera protectie eficienta impotriva incontinentei severe, combinand proprietatile absorbante cu delicatetea fata de piele si usurinta in aplicare. Marimea corecta a scutecului de incontinenta se alege in functie de circumferinta taliei.
- Fig3
Pasul 3. Se aseaza simetric partea din spate (linia punctata a scutecului sa se suprapuna peste linia coloanei vertebrale) si apoi se intoarce pacientul pe spate. In aceasta pozitie se intinde si partea din fata a scutecului, se aduc aripioarele laterale ale partii din spate peste cea din fata si se lipesc benzile adezive (fig 3).
- Fig4
Pasul 4. Lipirea benzilor se face incepand cu cele de sus, intr-o pozitie usor oblica. La final, scutecul trebuie sa se muleze pe corp (fig 4) fara a fi prea larg (pentru a evita scurgerile) sau prea stramt (pentru a evita tensionarea si ruperea lui sau restrictionarea miscarilor).
- In cazul aplicarii scutecului in pozitia “in picioare”, se respecta aceleasi reguli.
Cand trebuie sa schimbam scutecul la persoanele adulte?
Frecventa de schimbare a scutecul de incontinenta difera in functie de nevoile individuale ale fiecarui pacient. Ca regula generala, scutecul se schimba la 5-7 ore, fiind necesare circa 3-4 scutece pe zi.
Scutecele pentru adulti din gama Molicare prezinta un indicator de umiditate - o banda de culoare albastra aplicata pe folia exterioara a produsului - care semnalizeaza momentul optim pentru schimbarea acestuia.
Atunci cand banda dispare scutecul si-a atins capacitatea maxima de absorbtie si trebuie schimbat.
Cum putem proteja patul si asternuturile?
Pentru a evita inconvenientele produse prin contactul dintre urina si asternuturi/pat, se recomanda folosirea cearceafurilor absorbante - aleze.
Alcatuite din corp absorbant si folie externa impermeabila, care impiedica trecerea urinii, alezele pot fi folosite zilnic, pentru protectia patului in cazul persoanelor imobilizate, noaptea, pentru protectie impotriva enurezisului nocturn, sau doar in momentul schimbarii scutecelor sau igienizarii zonelor intime.
Alezele Hartmann sunt disponibile pe mai multe dimensiuni 40x60 cm, 60x60 cm, 60x90 cm.
Produse recomandate pentru protectia si ingrijirea pielii
Pielea poate fi expusa la o varietate de substante – urina, fecale, transpiratie, secretii din rana – care ii pot afecta rezistenta si o pot sensibiliza. Din acest motiv, toaleta pacientului imobilizat sau cu mobilitate redusa trebuie facuta de mai multe ori pe zi.
- Spalare si curatare fara apa In cazul pacientilor imobilizati, care nu pot fi deplasati la dus, o toaleta rapida si delicata se poate face cu spuma de curatare Molicare Skin; Spuma Menalind se pulverizeaza direct pe piele, se lasa sa actioneze timp de aproximativ 30 de secunde, apoi se sterge cu delicatete zona, folosind un prosop cu textura moale. Spuma nu necesita clatire cu apa.
- Lotiune pentru spalare delicata Pentru spalarea cu apa a pielii, se recomanda lotiunea pentru spalare delicata din gama Molicare, dezvoltata special pentru ingrijirea pielii uscate, sensibile si iritate. Cu un continut bogat in ulei de migdale si pantenol, lotiunea ajuta la refacerea celulara si hraneste in profunzime pielea.
- Crema pentru protectie impotriva iritatiilor Dupa spalarea pielii, indiferent daca se imbraca scutecul de incontinenta sau doar lenjeria intima, se recomanda aplicarea unei creme speciale de protectie. In acest scop, se recomanda crema Molicare Skin , care hidrateaza pielea si formeaza un film protector pe suprafata acesteia. Crema Menalind se aplica pe pielea curata, care nu prezinta leziuni.
Incontinenta urinara: sfaturi pentru ingrijire
Incontinenta urinara se defineste ca pierderea involuntara de urina si poate aparea atunci cand o persoana prezinta:
- disfunctionalitati ale muschilor vezici urinare ce duc la o contractare involuntara a acesteia
- infectii ale tractului urinar: vezica, uretere, rinichi
- afectiuni ale perineului (ex. slabirea muschilor perineali la femei)
- marirea dimensiunii prostatei la barbati
- tulburari de metabolism (ex. diabet zaharat)
- afectiuni neurologice (ex. leziuni ale maduvei spinarii)
- administrarea anumitor medicamente (ex. betablocanti, sedative, antidepresive)
In realitate, incontinenta urinara nu reprezinta o boala in sine, ci manifestarea unei afectiuni de baza care trebuie identificata si tratata medical. Incontinenta urinara este clasificata in functie de tip si grad de severitate in incontinenta usoara, moderata si severa.
Scutecele siabsorbantele de incontinenta urinara se aleg in functie de gradul de incontinenta, grad ce se stabileste in functie de cantitatea de urina eliminata intr-un interval de 4 ore. Astfel pierderea de urina in decurs de 4 ore:
- in incontinenta usoara este mai mica de 100 ml ,
- in incontinenta moderata este de 100-200 ml ,
- in incontinenta severa pe timpul zilei este de 200-300 ml,
- in incontinenta severa pe timpul noptii este de peste 300 ml.
Prevenirea si tratamentul escarelor
Pentru a reduce sau indeparta presiunea din zonele predispuse se utilizeaza diverse dispozitive antiescara: saltele antiescare sau perne antiescara. Pentru a preveni formarea ranilor de escare se recomanda miscarea pacientului in pat la un interval de 1-2 ore. Primul semn al aparitie unei escare il reprezinta inrosirea pielii in zona de contact. In lipsa unei ingrijiri corecte, escara se agraveaza, putand evolua de la o rana superficiala la rani adanci, care pot ajunge pana la os, punand in pericol viata bolnavului. Escarele pot fi tratate cu succes prin terapia umeda bazata pe utilizarea de pansamente antiescara hidroactive cu hidrocoloid, care, spre deosebire de tratamentele conventionale, atenueaza durerea la nivelul ranii, indeparteaza infectia si cresc confortul pacientului. Aceste pansamente pot fi utilizate cu succes si la domiciliu, insa pentru recomandarea pansamentului potrivit este necesara identificarea stadiului de evolutie al escarei de catre un medic.
La magazinul online Scutece-Adulti.ro puteti achizitiona produse pentru incontinenta urinara scutece batrani si bolnavi, scaune cu rotile pentru persoane cu handicap, scaun comoda wc de camera.
Scutece-Adulti.ro este un magazin online cu livrare din depozit de scutece adulti pentru batrani si bolnavi cu incontinenta, la cel mai bun pret: pampers Seni, chilot Molicare, cearceafuri si aleze absorbante Tena pentru protectia patului.
Produsele se pot achizitiona din magazinul nostru de la categoria Scutece adulti Seni , scutece adulti Hartman
Mai multe informatii despre marimi si absorbtie gasiti pe ghidul cu tabelul de marimi scutece Seni.